Med Svenska Motorvagnar i Danmark

OBS Fullbokad

Efter cirka 20 år är det äntligen dags för en Danmarksresa. Denna gång gör vi en rundtur på Själland och Lolland.

Vi startar i Köpenhamn den 14 september kl 12.00 och avslutar söndagen den 16 september ca kl 15.00, dvs med god marginal till X2-förbindelserna från och till Stockholm.

Från Köpenhamn reser vi med HTJ S50 via Roskilde till Køge. Där ger vi oss ut på Østbanen ner till Faxe Ladeplads. Efter ett kort besök vid Faxe Miniatyrland fortsätter vi till Rødvig och tillbaka till Køge. Østbanen var hemmabana för S50 när den kom till Danmark, innan den såldes vidare till HTJ. S50 hette YBo6 1013 innan den lämnade Sverige.

Från Köge åker vi direkt via Næstved och Nykøbing Falster till Maribo där vi bor två nätter, och även äter en gemensam middagsbuffet första kvällen.

På lördagen planerar vi att göra ett studiebesök på Lollandsbanens verkstad i Nakskov. Tillbaka i Maribo åker vi en tur till Bandholm och tillbaka. Tåget består av LJ M1, dvs. den enda driftdugliga Deva-motorvagnen. Denna svensktillverkade motorvagn från 1921 anses vara världens äldsta bevarade dieselelektriska motorvagn i driftdugligt skick. I kroken hänger en restaurangvagn, i vilken vi äter en dansk frokostbuffet, dvs en smørrebrødslunch. Efter turen gör vI ett studiebesök i lokstallet i Maribo, där DJK förvarar sina fordon för trafiken mellan Maribo och Bandholm. Kvällen är fri för egna utflykter.

Söndagsmorgonen inleds med att vi åker via Nykøbing och Ringsted till Slagelse där vi ger oss ut på HTJ S50:s andra hemmabana, Høng-Tølløse Jernbane. I Høng gör vi ett uppehåll för en tur med Triangelmotorvagnar till Gørlev och tillbaka. Vi gör även ett besök i Vestsjællands Veterantogs verkstad, där man bl a renoverar en Skandia-skinnebus. Vi äter om möjligt lunch i Høng innan vi fortsätter till Tølløse och slutligen tillbaka till Köpenhamn.

Vi reserverar oss för mindre ändringar i programmet på grund av trafiksituationen i Danmark.

Resan är en medlemsresa, dvs. medlemskap krävs.

Priset för resan är 5800 kr för enkelrum, alternativt 5400 kr för plats i dubbelrum på hotell Søpark i Maribo. Som vanligt kan dubbelrum bara bokas tillsammans med specificerad medresenär. Det finns även möjlighet att bo i enkelrum på vandrarhemmet i Maribo för 5300 kr.

I båda alternativen ingår gemensam middag och frukost på hotell Søpark. Smørrebrødsbuffeten på LJ-tåget ingår också.

Antalet rum är begränsat så vi får fördela rummen efter önskemål i den ordning bokning sker. Max antal resenärer är 30 personer.

Anmälan till resan sker genom inbetalning av 500 kr till SMoK Resor plusgiro konto 13 58 49-8 senast 31 juli. Ange ”Danmark”, önskat boendealternativ samt medlemsnummer, namn och adress, telefonnummer och gärna e-postadress. Vid överbokning gäller betalningsdatum som turordning.

Slutbetalning senast den 31 augusti.

Frågor om resan till Lars Carlsson, telefon 073 - 944 11 77, eller resor@smok.nu.

VÄLKOMNA!

Sidan uppdaterades senast 04-08-2018