Inlandsbanan norrut


Inlandsbanan (40 + 60 = 100)

Under 2018 fyller Svenska Motorvagnsklubben 40 år samtidigt som Svenska Järnvägsklubben fyller 60 år. För att fira detta gemensamma 100-årsjubileum arrangerar SMoK i samarbete med SJK en resa på Inlandsbanan sommaren 2018 med SMoK:s dieselmotorvagnar.

Det finns långt gångna planer på att genomföra en omfattande upprustning av Inlandsbanan med hjälp av externa finansiärer. Mer om detta kan den intresserade läsa på webbplatsen inlandslanken.se. Om detta går i lås kommer Inlandsbanan att stängas helt i slutet av sommaren 2018 och vara avstängd flera år framåt. Efter upprustningen kan man vänta sig att banan har fått en helt annan karaktär, och för den som vill dokumentera banans nuvarande utseende blir det gott om tid för fotouppehåll, framför allt på den nordgående resan.

Vi anordnar detta som två separata resor, en nordgående där vi åker hela Inlandsbanan från Mora till Gällivare och en sydgående där vi kör från Gällivare till Storuman, tvärbanan ner till Umeå och vidare söderut på stambanan genom övre Norrland till Ånge och därefter via Sundsvall och Ostkustbanan till Gävle. Givetvis är det möjligt att anmäla sig på båda resorna för den som vill åka motorvagn tur och retur.

På båda resorna kommer det på grund av trafikläget att bli nattkörning på sträckan Arvidsjaur – Gällivare och omvänt. Ta chansen till en unik reseupplevelse och upplev norra delen av Inlandsbanan i den norrländska sommarnatten!

Resan kommer att genomföras under förutsättning att tillräckligt många anmäler sig. SMoK reserverar sig också för ändringar i programmet eller att resan helt eller delvis ställs in på grund av tvingande omständigheter utanför föreningens kontroll. SMoK:s resevillkor finns tillgängliga här.

 

Norrut 6-12 juli

 

Fredag 6 juli                                  Alvesta - Mora

Vi lämnar Alvesta på morgonen och kör via Nässjö – Mjölby – Hallsberg – Ludvika – Borlänge till Mora. Möjlighet finns att ansluta under vägen, t.ex. efter lunchuppehållet i Örebro. Preliminära avgångstider från Alvesta 7.10, Nässjö 8.18, Mjölby 9.27, Motala 9.51, Hallsberg 10.56, Örebro södra 12.38, Örebro C 12.41, Frövi 13.03, Lindesberg 13.21 Kopparberg 13.55, Grängesberg 14.23, Ludvika 14.42 och Borlänge 16.27, ankomst Morastrand 18.30.

 

Lördag 7 juli                                  Mora - Östersund

Avgång norrut efter frukosten mot Sveg därefter vidare till Östersund. Det är inlagt extra körtid för fotouppehåll.

 

Söndag 8 juli                                 Runt Östersund

Denna dag är servicedag för fordonen. Medan de får sin översyn planerar vi en bussrundtur runt Storsjön med stopp vid Locknekratern Meteoritcenter i Ångsta och besök på Hoverberget norr om Svenstavik med Hoverbergsgrottan samt en tur med ångaren Östersund från dess hemmahamn Arvesund tillbaks till Östersund. Lunch vid Hoverberget och middag på S/S Östersund liksom entréavgifter ingår i resans pris.

 

Måndag 9 juli                              Östersund – Storuman

Efter frukost fortsätter vi norrut till Ulriksfors där vi växlar till Strömsund. Efter lunchuppehåll där fortsätter vi vidare till Storuman. På grund av trafiksituationen blir det sen ankomst till Storuman. Middag ordnas antingen i Storuman, vid uppehåll under vägen eller catering ombord och ingår i hotellpaketet.

 

Tisdag 10 juli                                 Storuman – Arvidsjaur

Vi lämnar Storuman mot Sorsele där vi tar ett längre lunchuppehåll för att släppa förbi de ordinarie tågen i båda riktningar innan vi fortsätter mot Arvidsjaur.

 

Onsdag-torsdag 11-12 juli       Arvidsjaur – Gällivare

Denna sträcka genomförs som en nattkörning! Vi lämnar Arvidsjaur på kvällen när banan blivit fri och reser i den norrländska sommarnattens solsken med många fotostopp för den som vill dokumentera banan före den planerade upprustningen. På onsdagen medan vi inväntar avgångstid från Arvidsjaur planerar vi en busstur till Arjeplog där vi besöker Silvermuseet. På återvägen besöker vi den samiska kulturmiljön Båtsuoj. Lunch i Arjeplog liksom entréavgifter ingår i resans pris. Innan vi bordar tåget äter vi en gemensam middag som ingår i hotellpaketet. Vi ankommer kl 7.58 på torsdagsmorgonen till Gällivare där resan avslutas.

 


Pris för nordgående resan är 8.100 kr för medlemmar i SMoK eller SJK, övriga 8.900 kr, medföljande familjemedlem 5.400 kr, barn 7-16 år 2.800 kr. Hotellpaket med fem övernattningar och två middagar erbjuds, och bokas samtidigt med resan. Enkelrum kostar 5.100 kr, del i dubbelrum 3.200 kr. Del i dubbelrum kan endast bokas tillsammans med specificerad medresenär. Övriga utgifter på hotellen, liksom dryck till måltiderna, betalas enskilt.

 

Anmälan till resan och eventuellt hotellpaket sker genom inbetalning av 600 kr per person och resa till SMoK Resor plusgirokonto 13 58 49-8 senast 4 maj. Vid överbokning gäller betalningsdatum som turordning. Ange ”IB nord” resp. ”IB syd” samt medlemsnummer i SMoK eller SJK, namn och adress, på- och avstigningsstation, telefonnummer och gärna e-postadress, samt om hotellpaket önskas. Slutbetalning senast 1 juni.


Frågor om resan och hotellalternativ i Alvesta till Lars Carlsson, telefon 073 - 944 11 77, eller resor@smok.nu. Priser för delsträckor fås på begäran, men resenärer som reser hela sträckan i respektive riktning har företräde. Ett begränsat antal hotellrum i Gällivare natten 12-13 juli kan förmedlas.

 

Sidan uppdaterades senast 20-02-2018