Söderut genom Norrland
 

Inlandsbanan (40 + 60 = 100)

Under 2018 fyller Svenska Motorvagnsklubben 40 år samtidigt som Svenska Järnvägsklubben fyller 60 år. För att fira detta gemensamma 100-årsjubileum arrangerar SMoK i samarbete med SJK en resa på Inlandsbanan sommaren 2018 med SMoK:s dieselmotorvagnar.

Det finns långt gångna planer på att genomföra en omfattande upprustning av Inlandsbanan med hjälp av externa finansiärer. Mer om detta kan den intresserade läsa på webbplatsen inlandslanken.se. Om detta går i lås kommer Inlandsbanan att stängas helt i slutet av sommaren 2018 och vara avstängd flera år framåt. Efter upprustningen kan man vänta sig att banan har fått en helt annan karaktär, och för den som vill dokumentera banans nuvarande utseende blir det gott om tid för fotouppehåll, framför allt på den nordgående resan.

Vi anordnar detta som två separata resor, en nordgående där vi åker hela Inlandsbanan från Mora till Gällivare och en sydgående där vi kör från Gällivare till Storuman, tvärbanan ner till Umeå och vidare söderut på stambanan genom övre Norrland till Ånge och därefter via Sundsvall och Ostkustbanan till Gävle. Givetvis är det möjligt att anmäla sig på båda resorna för den som vill åka motorvagn tur och retur.

På båda resorna kommer det på grund av trafikläget att bli nattkörning på sträckan Arvidsjaur – Gällivare och omvänt. Ta chansen till en unik reseupplevelse och upplev norra delen av Inlandsbanan i den norrländska sommarnatten!

Resan kommer att genomföras under förutsättning att tillräckligt många anmäler sig. SMoK reserverar sig också för ändringar i programmet eller att resan helt eller delvis ställs in på grund av tvingande omständigheter utanför föreningens kontroll. SMoK:s resevillkor finns tillgängliga här.

Söderut 13-17 juli

Fredag-lördag 13-14 juli           Gällivare – Arvidsjaur
Vi lämnar Gällivare på fredag kväll kl 20.45 för nattkörning i den ljusa sommarnatten. I lite snabbare takt än på uppresan kör vi till Arvidsjaur med ankomst i ottan.  Arvidsjaur järnvägsförening planerar ångtågskörning på kvällen, och eventuellt blir det möjlighet till ytterligare någon kringaktivitet på eftermiddagen när vi vilat ut.

Söndag 15 juli                              Arvidsjaur – Umeå
Vi fortsätter söderut mot Storuman där vi tar dagens lunchuppehåll innan vi viker av på tvärbanan mot Lycksele och Hällnäs samt vidare mot vårt etappmål Umeå.

Måndag 16 juli                             Umeå – Sundsvall
Efter en tidig frukost kör vi tillbaka till Vännäs och söderut på den del av stambanan som inte trafikeras av några ordinarie resandetåg. Lunchuppehåll i Långsele innan vi via ankomstbangården i Ånge fortsätter till Sundsvall.

Tisdag 17 juli                                 Sundsvall – Gävle
Vi lämnar Sundsvall på morgonen och kör i maklig takt till Gävle där resan avslutas kl 13.45. Förbindelser finns till Stockholm liksom till Göteborg som Malmö. Observera dock avstängningar för banarbeten från Stockholm C mot Södertälje och Västerås.

 

Pris för sydgående resan är 5.700 kr för medlemmar i SMoK eller SJK, övriga 6.300 kr, medföljande familjemedlem 3.800 kr, barn 7-16 år 1.900 kr. Den som bokar båda resorna erhåller rabatt med 1.000 kr. Hotellpaket med övernattningar i Arvidsjaur, Umeå och Sundsvall erbjuds, och bokas samtidigt med resan. Enkelrum kostar 3.300 kr, del i dubbelrum 1.800 kr. Del i dubbelrum kan endast bokas tillsammans med specificerad medresenär. Övriga utgifter på hotellen betalas enskilt.

Anmälan till resan och eventuellt hotellpaket sker genom inbetalning av 600 kr per person och resa till SMoK Resor plusgirokonto 13 58 49-8 senast 4 maj. Vid överbokning gäller betalningsdatum som turordning. Ange ”IB nord” resp. ”IB syd” samt medlemsnummer i SMoK eller SJK, namn och adress, på- och avstigningsstation, telefonnummer och gärna e-postadress, samt om hotellpaket önskas. Slutbetalning senast 1 juni.

Frågor om resan och hotellalternativ i Alvesta till Lars Carlsson, telefon 073 - 944 11 77, eller resor@smok.nu. Priser för delsträckor fås på begäran, men resenärer som reser hela sträckan i respektive riktning har företräde. Ett begränsat antal hotellrum i Gällivare natten 12-13 juli kan förmedlas.


 

Sidan uppdaterades senast 20-02-2018