Söderut genom Norrland
 

100-årsjubileum?

Nej, riktigt så hög ålder har inte SMoK uppnått ännu. Men under 2018 fyller vi 40 år samtidigt som Svenska Järnvägsklubben (SJK) fyller 60 år. Tanken har därför kommit upp att vi skulle göra ett gemensamt arrangemang för att fira att vi tillsammans fyller 100!
Samtidigt nådde oss signaler om att det finns långt gångna planer på att genomföra en omfattande upprustning av Inlandsbanan med hjälp av externa finansiärer. Mer om detta kan den intresserade läsa på webbplatsen inlandslanken.se.
Om detta går i lås kommer Inlandsbanan att stängas helt i slutet av sommaren 2018 och vara avstängd flera år framåt. Efter upprustningen kan man vänta sig att banan har fått en helt annan karaktär.
Därför planerar SMoK i samarbete med SJK en Inlandsbaneresa under sommaren 2018 med SMoK:s dieselmotorvagnar. Planeringen befinner sig ännu i sin linda, men det kommer att annonseras två separata resor, en nordgående där vi åker hela Inlandsbanan från Mora till Gällivare och en sydgående där vi kör från Gällivare till Storuman, tvärbanan ner till Umeå och vidare söderut på stambanan genom övre Norrland till Ånge och därefter via Sundsvall och Ostkustbanan till Gävle. Givetvis kommer det även att vara möjligt att anmäla sig på båda resorna för den som vill åka motorvagn tur och retur.
Utförligare annons kommer att läggas ut på SMoK:s webbplats då priserna är fastställda och även i Motorvagnen nr 1/2018. Det går också att lämna en icke bindande intresseanmälan till
resor@smok.nu eller per telefon 073 - 944 11 77, så skickar vi informationen när den är klar.
Resan kommer att genomföras under förutsättning att tillräckligt många anmäler sig.

I dagsläget ser det preliminära programmet ut så här:

Söderut 13-17 juli

Dag 1, Gällivare – Arvidsjaur
Vi lämnar Gällivare kl 9.25 när nattåget söderifrån har anlänt. I lite snabbare takt än på uppresan kör vi till Arvidsjaur med lunchuppehåll i Jokkmokk, men givetvis finns det ändå tid för några fotostopp.

Dag 2, runt Arvidsjaur
Vi passar på att serva fordonen när vi har tillgång till Arvidsjaurs järnvägsförenings verkstadsresurser. Resenärerna gör en busstur till intressanta platser i omgivningarna.

Dag 3, Arvidsjaur – Umeå
Vi fortsätter söderut mot Storuman där vi tar dagens lunchuppehåll innan vi viker av på tvärbanan mot Lycksele och Hällnäs samt vidare mot vårt etappmål Umeå.

Dag 4, Umeå – Sundsvall
Efter en tidig frukost kör vi tillbaka till Vännäs och söderut på den del av stambanan som inte trafikeras av några ordinarie resandetåg. Lunchuppehåll i Långsele innan vi via ankomstbangården i Ånge fortsätter till Sundsvall.

Dag 5, Sundsvall – Gävle
Med ett lunchuppehåll i Hudiksvall kör vi i maklig takt till Gävle där resan avslutas vid 15.30-tiden. Förbindelser finns via Stockholm till såväl Göteborg som Malmö.

 


 

Sidan uppdaterades senast 17-01-2018